ספרי הדרכה
סיפור
- רוברט מקי
אני חושבת שזה ספר ההדרכה הראשון שקראתי, אותו בעלי קנה עבורי לפני המון שנים, כשנחשף לאחת מאהבותיי הגדולות – הכתיבה.
רוברט מקי הוא מרצה ומנחה סדנאות כתיבה והתפרסם בזכות הסמינר שנקרא 'סיפור', עליו מבוסס הספר עצמו.
הספר הזה נחשב לתנ"ך של הקולנוענים, התסריטאים והבמאים וגם הרבה מהסופרים משתמשים בו.
רוברט מקיי מתחיל בפרק ההקדמה בניתוח על מה הסיפור אמור להיות ומה לא. מהו רעיון ומהו סיפור.
בהמשך, הספר נותן טיפים לכתיבת תסריטים ומביא דוגמאות לתסריטים טובים שהפכו את הסרטים לקלאסיקות, כמו 'קזבלנקה' בכיכובם של המפרי בוגרט ואינגריד ברגמן, כמו 'צ'יינה טאון' בכיכובו של ג'ק ניקולסון ופיי דאנווי, כמו 'האימפריה מכה שנית' בכיכובם של מארק המיל, האריסון פורד וקארי פישר.
בספר זה, מקי מביא ציטוטים מהסרטים ומראה מדוע הם הופכים לקלאסיקות, אחד מהם שנשאבתי במיוחד הוא 'צ'יינה טאון' הסצינות שבסרט זה נבנו ונכתבו בחוכמה.
אנו כאמנים רוצים לחשוב שאנו יכולים לעוף וליצור ככל שהדמיון נותן, אך מקי בא ואומר כי המגבלות היצירתיות דווקא מעוררות את הדמיון שלנו, לכן חשוב לנו להגדיר היטב את ז'אנר הכתיבה שלנו.
בתחילת הכתיבה עלינו לחשוב על המאורע המחולל שאותו נגדיר כאירוע הגדול של הסיפור ואירוע זה מניע את שאר החלקים: סיבוכים מקדמים, משבר, שיא ופתרון.
במהלך הספר, רוברט מקיי מציג תרשימים המראים איך לבנות עלילה לסרט, איך לפתח סצינה, איך לגרום לדמויות להפוך ממשעממות למעניינות. מציג את החשיבות בקונפליקטים ברומנים אשר בלעדיהם הספר הופך למשעמם.
בספר מקי מציע לבלות כמה שיותר זמן עם הדמות שאנו רוצים לכתוב עליה ותוך כדי להכיר אותה ולהראות את רצונותיה, חלומותיה ואת הבחירות שלה.
הספר מתאים יותר לכתיבת תסריטים, מציין את הדרך לכתיבה נכונה של יצירת מתח ומביא דוגמאות מסרטים ידועים, אך עם זאת ניתן ללמוד רבות מהספר הזה כשכותבים ספר.
אולי יום אחד אכתוב גם תסריטים.
ספר מומלץ מאד לתסריטאים וגם לכותבים באשר הם.